Trans-Hex-2-Enal – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Trans-Hex-2-Enal substancja znajdująca się w aromacie jabłka

Właściwości fizykochemiczne

Tabela

Opis organoleptyczny

To organiczny związek chemiczny należący do grupy aldehydów.

  1. Wygląd: trans-Hex-2-enal jest cieczą. Jego barwa zależy od czystości substancji, ale zazwyczaj jest bezbarwny lub ma lekko żółtawy odcień.
  2. Zapach: trans-Hex-2-enal jest związkiem chemicznym, który naturalnie występuje w wielu owocach i produktach spożywczych. W zależności od koncentracji, może mieć intensywny, owocowy zapach. Znany jest z tego, że przypomina zapach świeżych jabłek, więc można go określić jako “jabłkowy” lub “owocowy”.
  3. Smak: Jak wiele aldehydów, trans-Hex-2-enal jest  ostry i nieprzyjemny w smaku. Większość aldehydów jest ostra, nieco gorzka i nie jest zalecana do bezpośredniego spożycia. Są one jednak często używane w przemyśle spożywczym w bardzo niskich stężeniach do nadawania produktom charakterystycznego smaku i zapachu.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *