
Właściwości fizykochemiczne
Nr. CAS | 617-35-6 |
T.T. | <-20 °C |
T.W. | 144 °C (lit.) |
Gęstość | 1.045 g/mL at 25 °C (lit.) |
Masa molowa | 116.12 g/mol |
Wzór sumaryczny | C5H8O3 |
Opis organoleptyczny
Pirogronian etylu (etyl pyruwate) to organiczny związek chemiczny , będący estrem kwasu pirogronowego i alkoholu etylowego. Opis organoleptyczny etylu pirogronianu przedstawia się następująco:
- Wygląd: Etyl pirogronian jest bezbarwną lub lekko żółtawą, klarowną cieczą o niskiej lepkości.
- Zapach: Związek ten charakteryzuje się owocowym, słodkim zapachem, który może przypominać nuty jabłek, gruszek, ananasów czy karmelu. Czuć w nim bardzo mocno świeżą trawę. Zapach jest intensywny i długo utrzymujący się.
- Smak: Smak etylu pirogronianu jest łagodny, słodkawy i owocowy, podobny do jego zapachu. Może kojarzyć się z trawą, cukrem waniliowym lub owocami tropikalnymi.
- Dotyk: Jako ciecz o niskiej lepkości, zbliżonej do wody, etyl pirogronian jest lekki i płynny w dotyku. Nie pozostawia lepkich ani tłustych śladów na powierzchni skóry czy innych materiałach.
Etyl pirogronian znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek smakowo-zapachowy, wykorzystywany w produkcji napojów, słodyczy, pieczywa czy lodów.