pirogronian etylu – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Pirogronian Etylu Opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS617-35-6
T.T.<-20 °C
T.W.144 °C (lit.)
Gęstość1.045 g/mL at 25 °C (lit.)
Masa molowa116.12 g/mol
Wzór sumarycznyC5H8O3

Opis organoleptyczny

Pirogronian etylu (etyl pyruwate) to organiczny związek chemiczny , będący estrem kwasu pirogronowego i alkoholu etylowego. Opis organoleptyczny etylu pirogronianu przedstawia się następująco:

  1. Wygląd: Etyl pirogronian jest bezbarwną lub lekko żółtawą, klarowną cieczą o niskiej lepkości.
  2. Zapach: Związek ten charakteryzuje się owocowym, słodkim zapachem, który może przypominać nuty jabłek, gruszek, ananasów czy karmelu. Czuć w nim bardzo mocno świeżą trawę. Zapach jest intensywny i długo utrzymujący się.
  3. Smak: Smak etylu pirogronianu jest łagodny, słodkawy i owocowy, podobny do jego zapachu. Może kojarzyć się z trawą, cukrem waniliowym lub owocami tropikalnymi.
  4. Dotyk: Jako ciecz o niskiej lepkości, zbliżonej do wody, etyl pirogronian jest lekki i płynny w dotyku. Nie pozostawia lepkich ani tłustych śladów na powierzchni skóry czy innych materiałach.

Etyl pirogronian znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek smakowo-zapachowy, wykorzystywany w produkcji napojów, słodyczy, pieczywa czy lodów.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *