Octan dimetylodioksolanu etylu – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Octan dimetylodioksolanu etylu Opisany jest jako owocowy, z nutami lukrecji, tropikalnych, anyżu i śliwki​​

Właściwości fizykochemiczne

Tabela

Opis organoleptyczny

Octan dimetylodioksolanu etylu występujący pod inną nazwą Ethyl dimethyl dioxolane acetate, ma następujące cechy sensoryczne:

  1. Wygląd: To bezbarwna ciecz​​.
  2. Zapach: Posiada delikatne, owocowe nuty​​.
  3. Smak: Opisany jest jako owocowy, z nutami lukrecji, tropikalnych, anyżu i śliwki​​.

Ethyl dimethyl dioxolane acetate jest wykorzystywany jako dodatek do żywności, zwłaszcza do nadania górnym nutom zapachu charakteru owocowego​.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *