Mentol – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Mentol Opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS2216-51-5
T.T. 43 °C
T.W.212 °C w 1.013,25 hPa
Gęstość0,890 g-cm3 w 20 °C
Masa molowa156.27 g/mol
Wzór sumarycznyC10H16

Właściwości organoleptyczne

Mentol to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w olejkach eterycznych mięty pieprzowej. Oto opis organoleptyczny mentolu:

  1. Wygląd: Mentol występuje w postaci białych, krystalicznych, lśniących płatków lub kryształów.
  2. Zapach: Mentol ma charakterystyczny, silny, orzeźwiający zapach, który przypomina miętę. Jest to zapach kojarzony z odświeżaniem oddechu, pastami do zębów czy preparatami do inhalacji.
  3. Smak: Mentol posiada silny, orzeźwiający smak mięty, który daje uczucie chłodzenia w ustach. W niewielkich ilościach jest często stosowany jako dodatek smakowy w gumach do żucia, pastach do zębów, dropsach czy cukierkach.
  4. Dotyk: Mentol ma twardą i kruchą konsystencję. Łatwo rozpuszcza się w tłuszczach, olejach czy alkoholu.

Mentol jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, chłodzące i przeciwbólowe. Należy jednak pamiętać, że stosowanie mentolu w dużych ilościach może prowadzić do podrażnień błon śluzowych, dlatego zaleca się stosowanie go z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *