Limonen – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Limonen Opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr.CAS5989-27-5
T.T. -73,97 °C
T.W.175 - 176 °C
Gęstość0.842 g/mL at 20 °C (lit.) 084g/mL at 25 °C
Masa molowa136.23 g/mol
Wzór sumarycznyC10H16

Opis organoleptyczny

Limonen to organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest powszechnie występującym składnikiem olejków eterycznych i jest odpowiedzialny za charakterystyczny zapach cytrusów. Oto opis organoleptyczny limonenu:

  1. Wygląd: Limonen jest bezbarwną lub lekko żółtawą cieczą o stosunkowo niskiej lepkości.
  2. Zapach: Limonen ma intensywny, świeży i przyjemny zapach cytrusowy. Jego nuty przypominają zapach skórki pomarańczy, cytryny i innych owoców cytrusowych. Ze względu na swoje właściwości zapachowe, limonen jest powszechnie stosowany jako składnik kompozycji perfumeryjnych, kosmetycznych oraz środków czystości.
  3. Smak: Limonen ma cytrusowy, orzeźwiający smak, który może być odbierany jako lekko gorzki. Jego smak może być wykorzystywany jako dodatek do żywności, napojów i cukierków, aby nadać im charakterystyczny cytrusowy smak.

Limonen jest szeroko stosowany nie tylko w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym, ale także w żywności, napojach i środkach czystości. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające, limonen może być również wykorzystywany w farmacji oraz w produktach do pielęgnacji skóry.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *