Limonen – encyklopedia zapachów

Autor: Marek Warner

Limonen - encyklopedia perfum
Substancja jest nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszcza się w alkoholach i olejach. Słabo rozpuszcza się z glikolu propylenowym i bardzo słabo w glicerynie.
Posiada wyrazisty cytrusowy, słodki smak i aromat. Jest orzeźwiający, motywujący i pobudzający.
Jest bardzo często używany w kompozycjach zapachowych. Często miesza się go z zapachami sosnowymi, drzewnymi, owocowymi i zielonymi.  W perfumach bardzo często substancją towarzyszącą jest octan benzylu. Dodaje się go ponieważ limonen może mieć kolor lekko żółty, a octan beznylu pomaga się pozbyć tego zabarwienia.
W perfumach z atomizarem stosunkowo łatwo ulega utlenieniu, na skutek wprowadzanego powietrza przy każdym psiknięciu. W perfumach używa się go z antyutleniaczami takimi jak BHA ( 3-tert-Butyl-4-hydroxyanisole, Butylhydroxyanisole), DBPC( 2,6-Di-tert-butyl-4-methylphenol, 2,6-Di-tert-butyl-p-cresol).
Nazwy w literaturze zagranicznej: dextro-limonene; d-para-mentha-1,8-diene; 1-methyl-para-iso-propenyl-1-cyclohexene; cajeputene; cinene; carvene; citrene; hesperidene; kautschin

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *