Kamfora – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Kamfora Opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS464-49-3
T.T. 178 - 182 °C - lit.
T.W.204 °C w 1.013,25 hPa
Gęstość0,99 g-cm3 w 25 °C
Masa molowa222,37 g/mol
Wzór sumarycznyC10H16O

Właściwości organoleptyczne

Kamfora to biały, krystaliczny, stały związek organiczny o charakterystycznych właściwościach organoleptycznych. Poniżej przedstawiam opis organoleptyczny kamfory:

  1. Wygląd: Kamfora ma postać białych, krystalicznych, lśniących płatków lub kryształów.
  2. Zapach: Kamfora wykazuje bardzo charakterystyczny, silny, przenikliwy, odświeżający zapach, który jest często kojarzony z produktami leczniczymi, takimi jak maści czy inhalatory.
  3. Smak: Kamfora ma ostry, nieprzyjemny, gorzki smak. Z tego powodu nie jest zalecana do spożycia, a jej stosowanie jest ograniczone do zastosowań zewnętrznych, takich jak maści, balsamy czy olejki eteryczne.
  4. Dotyk: Kamfora ma twardą i kruchą konsystencję, łatwo się kruszy i rozpuszcza w tłuszczach, olejach czy alkoholu.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *