
Właściwości fizykochemiczne
Nr. CAS | 464-49-3 |
T.T. | 178 - 182 °C - lit. |
T.W. | 204 °C w 1.013,25 hPa |
Gęstość | 0,99 g-cm3 w 25 °C |
Masa molowa | 222,37 g/mol |
Wzór sumaryczny | C10H16O |
Właściwości organoleptyczne
Kamfora to biały, krystaliczny, stały związek organiczny o charakterystycznych właściwościach organoleptycznych. Poniżej przedstawiam opis organoleptyczny kamfory:
- Wygląd: Kamfora ma postać białych, krystalicznych, lśniących płatków lub kryształów.
- Zapach: Kamfora wykazuje bardzo charakterystyczny, silny, przenikliwy, odświeżający zapach, który jest często kojarzony z produktami leczniczymi, takimi jak maści czy inhalatory.
- Smak: Kamfora ma ostry, nieprzyjemny, gorzki smak. Z tego powodu nie jest zalecana do spożycia, a jej stosowanie jest ograniczone do zastosowań zewnętrznych, takich jak maści, balsamy czy olejki eteryczne.
- Dotyk: Kamfora ma twardą i kruchą konsystencję, łatwo się kruszy i rozpuszcza w tłuszczach, olejach czy alkoholu.