Jałowiec – skład olejku eterycznego

Autor: Marek Warner

Jałowiec olejek eteryczny terpeny
Jałowiec (Juniperus L.)  jałowiec jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin iglastych na ziemi. W związku z tym znalazł zastosowanie w medycynie ludowej wielu kultur:
  • był stosowany jako lek na cukrzycę [1]
  • łagodził mniejsze bóle [2]
  • łagodził objawy epilepsji [2]
  • łagodził objawy astmy [2] (za sprawą pinenu)
Jagody jałowca są przyprawą o smaku ginu. Nazwa ginu wywodzi się od holenderskiej nazwy jałowca – jenever. Jagody z jałowca są używane jako główny aromat w likierze jenever i piwie typu sahti. Sos z jagód jałowca jest popularnym dodatkiem smakowym do bażantów, przepiórek, cielęciny, królików i dziczyzny.
Olejek eteryczny uzyskany z jagód i igieł ma bardzo podobny skład. Jest go więcej w wysuszonych igłach (0.5-1%) niż w wysuszonych jagodach (0.2-0.6%) [3]. Główne składniki olejku eterycznego to:
Dla igieł:
α-pinen (33.3-45.6%),
sabinen (0.2-15.4%),
limonen (2.8-4.6%)
(E)-β-kariofilen (0.8-10.3%),
α-humulen (0.8-6.2%)
germakren D (3.0-7.8%).
α-kadinol (to 2.7%)
Dla jagód
α-pinen (53.6-62.3%),
mircen(6.5-6.9%)
germakren D (4.5-6.1%)
(E)-2-heksenal (3.7-11.7%) (głównie w świeżych jagodach)
Głównymi składnikami olejku eterycznego jałowca są terpeny.
  1. McCabe, Melvina; Gohdes, Dorothy; Morgan, Frank; Eakin, Joanne; Sanders, Margaret; Schmitt, Cheryl (2005). “Herbal therapies and diabetes among Navajo Indians”
  2. Rawat, Yashwant S.; Everson, Colin S. (2012-10-01). “Ecological status and uses of juniper species in the cold desert environment of the Lahaul valley, North-western Himalaya, India”. Journal of Mountain Science9 (5): 676–686. doi:10.1007/s11629-012-2274-0ISSN 1672-6316S2CID 129730525
  3. Anne Orav , Tiiu Kailas, Mati Muurisepp. “Chemical investigation of the essential oil from berries and needles of common juniper (Juniperus communis L.) growing wild in Estonia” Nat Prod Res. 2010 Nov;24(19):1789-99. doi: 10.1080/14786411003752037.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *