Fitol – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Fitol Opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS7541-49-3
T.T.<25 °C
T.W.202 - 204 °C w 10 mmHg - lit.
Gęstość 0,85 g-cm3 w 25 °C
Masa molowa296.54 g/mol
Wzór sumarycznyC20H40O

Opis organoleptyczny

Fitol, to organiczny związek chemiczny z grupy diterpenoidowych alkoholi. Chlorofil posiada “ogonek” fitolowy. Oto opis organoleptyczny fitolu:

  1. Wygląd: Bezbarwna lub jasnożółta, oleista ciecz
  2. Zapach: Delikatny, trawiasty, zielony zapach przypominający świeże liście, kwiaty i owoce
  3. Smak: Łagodny, słodki, trawiasty smak
  4. Konsystencja: Oleista konsystencja, łatwo rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych, takich jak alkohol czy olejeJest stosowany jako środek zapachowy w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz spożywczym.Ma właściwości antyoksydacyjne, i przeciwzapalne.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *