
Izolaty są to substancje chemiczne, które zostały pozyskane z roślin lub zwierząt. Od olejków eterycznych i perfum różnią się tym, że nie są mieszaniną substancji tylko stanowią czystą substancję. Mogą to być związki należące do dowolnej grupy chemicznej. Najczęściej są to węglowodory (w tym terpeny), alkohole, kwasy karboksylowe, estry, aldehydy i ketony.
Bardzo liczną i zarazem ważną grupę stanowią terpeny i terpenoidy, dlatego w naszym sklepie znajdują się w osobnej głównej kategorii i zostały oddzielone od pozostałych izolatów.
Ludzie z szeroko pojętego przemysłu zapachowego mieszają ze sobą izolaty celem uzyskania woni lub smaku o pożądanych właściwościach. Niektóre substancje mają właściwość wzmacniania zapachu innych, mogą też go zmniejszać. Najciekawsze są takie połączenia izolatów, z których wyłania się zupełnie nowy zapach – taki, którego nie da się przypisać żadnej z substancji z których się składa.
Podsumowując izolaty są to substancje, które są podstawowymi cegiełkami smaku i zapachu. Ja je lubię często nazywać typem atomowym zapachu.