
Właściwości fizykochemiczne
Nr. CAS | 5392-40-5 |
T.T. | < -10 °C |
T.W. | 229 °C - lit. |
Gęstość | 0.888 g/mL at 25 °C (lit.) |
Masa molowa | 152.23 g/mol |
Wzór sumaryczny | C13H20O |
Opis organoleptyczny
Citral to organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów terpenowych, który występuje naturalnie w olejkach eterycznych niektórych roślin, takich jak trawa cytrynowa, waleriana czy bergamotka. Oto krótka charakterystyka citralu:
- Wygląd: Citral jest bezbarwną lub żółtawą, oleistą cieczą
- Zapach: Ma intensywny, świeży, cytrusowy zapach przypominający cytrynę, limonkę i trawę cytrynową
- Smak: Citral ma silny, ostry, cytrusowy smak
- Konsystencja: Oleista konsystencja, łatwo rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych, takich jak alkohol czy oleje.
Jest stosowany jako środek zapachowy w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz spożywczym, szczególnie w produktach o zapachu cytrusowym.