Citral – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

citral - opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS5392-40-5
T.T.< -10 °C
T.W.229 °C - lit.
Gęstość0.888 g/mL at 25 °C (lit.)
Masa molowa152.23 g/mol
Wzór sumarycznyC13H20O

Opis organoleptyczny

Citral to organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów terpenowych, który występuje naturalnie w olejkach eterycznych niektórych roślin, takich jak trawa cytrynowa, waleriana czy bergamotka. Oto krótka charakterystyka citralu:

  1. Wygląd: Citral jest bezbarwną lub żółtawą, oleistą cieczą
  2. Zapach: Ma intensywny, świeży, cytrusowy zapach przypominający cytrynę, limonkę i trawę cytrynową
  3. Smak: Citral ma silny, ostry, cytrusowy smak
  4. Konsystencja: Oleista konsystencja, łatwo rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych, takich jak alkohol czy oleje.

Jest stosowany jako środek zapachowy w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz spożywczym, szczególnie w produktach o zapachu cytrusowym.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *