Benzoesan metylu – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Benzoesan Metylu Opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS93-58-3
T.T.−12 °C (lit.)
T.W.198-199 °C (lit.)
Gęstość1.088 g/mL at 20 °C (lit.)
Masa molowa136.2 g/mol
Wzór sumarycznyC8H8O2

Opis organoleptyczny

Benzoesan metylu, to organiczny związek chemiczny będący estrem kwasu benzoesowego i metanolu. Poniżej przedstawiono opis organoleptyczny benzoesanu metylu:

  1. Wygląd: Benzoesan metylu jest bezbarwną, klarowną cieczą o niskiej lepkości, zbliżonej do wody.
  2. Zapach: Związek ten charakteryzuje się przyjemnym, słodkim, intensywnym i owocowym zapachem, który może przypominać nuty wiśni, malin czy innych czerwonych owoców. Zapach benzoesanu metylu jest często opisywany jako “owocowy” lub “cukierkowy”.
  3. Smak: Smak benzoesanu metylu jest słodki, owocowy i przyjemny, zbliżony do jego zapachu. Może kojarzyć się z owocami, takimi jak wiśnie czy maliny, a także z owocowymi cukierkami.
  4. Dotyk: Jako ciecz o niskiej lepkości, benzoesan metylu jest lekki i płynny w dotyku, zbliżony do wody. Nie pozostawia lepkich ani tłustych śladów na skórze czy innych materiałach.

Benzoesan metylu jest używany w przemyśle spożywczym jako dodatek smakowo-zapachowy, szczególnie w produkcji napojów, słodyczy, lodów czy pieczywa. Ze względu na swoje właściwości konserwujące, jest również stosowany jako środek konserwujący w kosmetykach, lekach i produktach spożywczych.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *