antranilan metylu – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

Antranilan metylu opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS134-20-3
T.T.24 °C (lit.)
T.W.256 °C (lit.)
Gęstość1.168 g/mL at 25 °C (lit.)
Masa molowa151.16 g/mol
Wzór sumarycznyC8H9NO2

Opis organoleptyczny

Antranilan metylu, to organiczny związek chemiczny będący estrem kwasu antranilowego i metanolu. Poniżej przedstawiono opis organoleptyczny metyloantylaniliny:

  1. Wygląd:  Jest bezbarwną do lekko żółtawej, klarowną cieczą o średniej lepkości.
  2. Zapach: Związek ten charakteryzuje się słodkim, owocowym i intensywnym zapachem, przypominającym nuty winogron, dojrzałych jagód, pomarańczy czy kwiatów. Zapach antranilanu metylu jest często opisywany jako “owocowy” lub “pomarańczowy”.
  3. Smak: Smak metyloantylaniliny jest słodki, owocowy i przyjemny, zbliżony do jego zapachu. Może kojarzyć się z owocami, takimi jak winogrona, jagody czy pomarańcze, a także z owocowymi cukierkami.
  4. Dotyk: Jako ciecz o średniej lepkości, metyloantylanilina jest nieco gęstsza niż woda i lekko oleista w dotyku. Może pozostawiać lekko tłustą warstwę na skórze czy innych materiałach.

Antranilan metylu jest używana w przemyśle spożywczym jako dodatek smakowo-zapachowy, szczególnie w produkcji napojów, słodyczy, lodów czy pieczywa. Ze względu na swój przyjemny zapach, jest również stosowany jako składnik w przemyśle perfumeryjnym oraz kosmetycznym.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *