
Właściwości fizykochemiczne
Nr. CAS | 134-20-3 |
T.T. | 24 °C (lit.) |
T.W. | 256 °C (lit.) |
Gęstość | 1.168 g/mL at 25 °C (lit.) |
Masa molowa | 151.16 g/mol |
Wzór sumaryczny | C8H9NO2 |
Opis organoleptyczny
Antranilan metylu, to organiczny związek chemiczny będący estrem kwasu antranilowego i metanolu. Poniżej przedstawiono opis organoleptyczny metyloantylaniliny:
- Wygląd: Jest bezbarwną do lekko żółtawej, klarowną cieczą o średniej lepkości.
- Zapach: Związek ten charakteryzuje się słodkim, owocowym i intensywnym zapachem, przypominającym nuty winogron, dojrzałych jagód, pomarańczy czy kwiatów. Zapach antranilanu metylu jest często opisywany jako “owocowy” lub “pomarańczowy”.
- Smak: Smak metyloantylaniliny jest słodki, owocowy i przyjemny, zbliżony do jego zapachu. Może kojarzyć się z owocami, takimi jak winogrona, jagody czy pomarańcze, a także z owocowymi cukierkami.
- Dotyk: Jako ciecz o średniej lepkości, metyloantylanilina jest nieco gęstsza niż woda i lekko oleista w dotyku. Może pozostawiać lekko tłustą warstwę na skórze czy innych materiałach.
Antranilan metylu jest używana w przemyśle spożywczym jako dodatek smakowo-zapachowy, szczególnie w produkcji napojów, słodyczy, lodów czy pieczywa. Ze względu na swój przyjemny zapach, jest również stosowany jako składnik w przemyśle perfumeryjnym oraz kosmetycznym.