alfa-felandren – właściwości fizykochemiczne i opis organoleptyczny

Autor: Marek Warner

alfa-felandren opis

Właściwości fizykochemiczne

Nr. CAS99-83-2
T.T.
T.W.171,5 °C w 1.013 hPa
Gęstość0.85 g/mL at 25 °C (lit.)
Masa molowa136.23 g/mol
Wzór sumarycznyC10H16

Opis organoleptyczny

Alfa-felandren (alfa-phellandrene) to organiczny związek chemiczny należący do grupy terpenów, będący jednym z izomerów felandrenu. Jest to bezbarwna lub żółtawa ciecz o silnym, orzeźwiającym zapachu przypominającym eukaliptus, miętę oraz cytrusy. Opis organoleptyczny alfa-felandrenu:

  1. Wygląd: Alfa-felandren jest bezbarwną lub żółtawą cieczą o lepkiej konsystencji.
  2. Zapach: Charakteryzuje się silnym, orzeźwiającym zapachem przypominającym eukaliptus, miętę oraz cytrusy. Zapach jest świeży i kojący.
  3. Smak: Alfa-felandren może mieć lekko gorzkawy, korzenny smak, choć ze względu na niewielką ilość używaną w produktach i wyższy próg smakowy, nie zawsze jest łatwo wyczuwalny.
  4. Dotyk: Jako ciecz, alfa-felandren jest gładki w dotyku i może pozostawiać lepką powierzchnię po kontakcie ze skórą.

Alfa-felandren występuje naturalnie w olejkach eterycznych wielu roślin, takich jak eukaliptus, sosna, mięta, pieprz czy cytrusy. Zastosowania alfa-felandrenu obejmują przemysł perfumeryjny, kosmetyczny, farmaceutyczny i spożywczy. Stosuje się go w produkcji perfum, środków odświeżających powietrze oraz w produktach o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Podobne wpisy z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *